Električna instalacija Banja Luka

Električna instalacija jake struje u objektu obuhvata sav razvod i priključke potrošača u objektu od razvodne ploče i brojila, kao i sami potrošači koji su stalno priključeni na razvod. Instalacije se mogu izvoditi kablom koji se polaže direktno u zidove prije malterisanja gips kartonskih obloga ili drugih obloga. Isto tako električne instalacije se mogu izvoditi u PVC instalacijskim cijevima nezapaljivim ili od polietilena goriva ali čvršća što je daleko bolja i kvalitetnija izvedba radi bolje zaštite i mogućnosti zamjena instalacija ili kasnijih prepravki.

Razvodni ormari isto tako moraju biti kvalitetno i propisno ugrađeni, obilježeni te sadržavati propisnu opremu koja štiti samu instalaciju od udara električne energije i požara. Gromobranske instalacije, odnosno zaštita od udara groma sastoji se u tome da se udar munje metalnim vodičem odvede u zemlju što zahtjeva kvalitetnu gromobransku instalaciju.

Rasvjeta

Osnovno pravilo za osvjetljenje životnog ili radnog prostora je dobra i kvalitetna opšta rasvjeta koja omogućava jasnu orijentaciju u prostoru te pruža dovoljno svjetla za pogled na regale, ladice i slično. Prostorije osvjetljene samo opštom rasvjetom brzo postaju monotone i u njima nema pravog odnosa svjetla i sijene.

Ako u svom domu želite dodati posebnu i ugodnu atmosferu, nemojte posezati za zidnim bojama, biljkama ili nekim drugim dekorativnim sadržajem. Najveću i najefikasniju promjenu u Vašem prostoru bez obzira na namjenu (životni prostor, poslovni prostor ili sl.) omogućit će upravo pravilno i stručno postavljeni izvori svijetlosti kojima možete pokazati sve prednosti i sakriti sve mane u Vašem prostoru.

Osim u vrtovima vanjska rasvjeta se može koristiti i kao javna rasvjeta za osvjetljavanje parkova, trgova, ulica itd. U današnje vrijeme posebno treba pridodati pažnju velikim uštedama na energiji i to korištenjem LED dioda, LED traka i drugog. Otvoreni prostori osvjetljeni LED rasvjetom lijepo su osvjetljeni, vrlo privlačni i ugodni.

Osobito je postignut veliki efekt u vrtovima odnosno dvorištima. Vanjska rasvjeta može služiti kao detalj na popločanim stazama, osvjetljenje ukrasnih grmova, cvijeća te kao dekoracija na fasadi objekta. Vanjska rasvjeta po Vašem izboru može davati efekte u raznim bojama (bijela, toplo bijela, RGB).

  • Instalacije utičnica i fiksnih spojeva

  • Instalacije rasvjete

  • Elektro montaža

  • Razvodni ormari

  • Gromobranske instalacije

  • Uzemljenja

PRIJE
Zamjena električne instalacije
POSLIJE
električna instalacija banja luka